szerda, február 13, 2008

A Valentin nap története:

Ki volt Valentin? Nem könnyű válaszolni erre a kérdésre. Az egyik könyvben azt olvashatjuk, hogy két Valentin volt, kiknek történetéből egy legenda született, mások vitatják, hogy ketten lettek volna, egyes források viszont három Valentinről beszélnek. Íme néhány a különböző történetekből:

- Valentin római pap volt, aki Claudius császár üldöztetése alatt vértanúként halt meg i. sz. 269-ben vagy 270-ben. Valentin Terni püspöke volt, aki Rómában halt meg vértanúként.

- Valentin fiatal keresztényként élt a keresztény vallás üldöztetése idején. Hitéért elfogták és börtönbe zárták, majd halálra verték 269. február 14-én. Amíg börtönben volt a legenda szerint üzeneteket küldött a barátainak: "Ne felejtsétek el Valentint!" és "Szeretlek benneteket!"

- Egy másik történet szerint Valentin pap volt, aki titokban párokat adott össze, ellenszegülve ezzel Claudius császár törvényének, amely átmenetileg megtiltotta a házasságkötéseket.

- Valentint bebörtönözték, mert megtagadta a pogány istenek imádását. A börtönben barátságot kötött a börtönőr lányával. A legenda szerint imájával gyógyította meg a lányt, és kivégzésének napján üzenetet írt neki, amit így írt alá: "A Te Valentinod"

...

Nem sokára itt van Valentin napja, amikor virágot, édességet, ajándékot adunk annak, akit szeretünk.
Elsősorban a szerelmesek ünnepének tartják, de sokan vannak azok is, akik barátjukat is köszöntik.
Köszöntik egymást fiatalok és idősebbek is.

Érdekes, hogy itt Magyarországon, nem túl régen jött divatba ez az ünnep, és sokan amerikai majmolásnak tartják, pedig eredete európai történet, csak valahogy feledésbe merült.

Nincsenek megjegyzések: