csütörtök, március 01, 2007

Örök gondolatok 4

Ne ijeszd magad azzal, hogy képzeletben az élet egészét átfogod! Ne sűrítsd egy gondolatba, hogy előreláthatólag milyen és mennyi baj vár rád, hanem minden egyes fölmerülő esetben tedd föl magadnak a kérdést: mi ebben a dologban a tűrhetetlen és elviselhetetlen? Bizony szégyellnéd bevallani! Azután idézd emlékezetedbe, hogy sem a jövő, sem a múlt nem nehezedik rád, hanem mindig csak a jelen. Ennek a súlya pedig kisebbedik, ha egymagában körülhatárolod, és ha értelmednek szemrehányást teszel, hogy még arra sem képes, hogy a jelent önmagában elviselje. (Marcus Aurelius)

Fogadd a dolgokat gőg nélkül, válj meg tőlük könnyű szívvel.
(Marcus Aurelius)

Aki elkezd félni a kudarctól, az a sikertől is félni fog, mert akkor van vesztenivalója.
(Luis Spota)

Isten minden imát meghallgat. Néha igennel felel, néha nemmel, néha pedig úgy, hogy "te biztos viccelsz".
(Jimmy Carter)

Fontosabb, hogy ne tévedjünk egyszer sem, mint hogy százszor sikerünk legyen. A fénylő napot senki sem nézi, de fogyatkozását mindenki... A rosszakat a szóbeszéd ismertebbé teszi, mint a jókat a helyeslés...
(Gracián)

A dolgok értékét nem azok adják meg, amik, hanem az, aminek látszanak. Valamit érni és megmutatni tudni, annyi, mint kétszer annyit érni. Még az igazságot sem tisztelik, ahol nem látszik róla, hogy ő az igazság. Nagy az ámítás hatalma; a dolgokat a külszínűkről ítélik meg: a jó külső a belső szépség legtökéletesebb ajánlólevele.
(Gracián)

Az élet hosszú a szerencsétlennek, rövid a boldognak, játékszín az okosnak, álom a szerelmesnek, mámor a könnyelműnek, pusztaság a szegénynek, örömház a gazdagnak. (Kisfaludy Károly)

Ha a természet szerint élsz, sohasem leszel szegény; ha a képzelgések szerint, sohasem leszel gazdag.
(Epikurosz)

Az ész a könnyű kapcsolatot keresi; a szív a lelki társat.
(Ismeretlen)

A szeretet azokat a könnyeket is meglátja, amelyeket nem sírtak el, és azokat a kéréseket is meghallja, amelyeket nem mertek kimondani.
(Szent-Gály Kata)

Szeressük embertársunkat: vagy azért, mert jó, vagy azért, hogy jó legyen.
(Szent Ágoston)

Valamely embert szeretni ezt jelenti: úgy látni őt, ahogy Isten elgondolta.
(Dosztojevszkij)

Ahhoz, hogy a homokban gyémántot keressenek vagy a tengerben gyöngyöt, ahhoz van türelme az embernek, de hogy az emberben az Úristen különös és becses ajándékait keressék, nehogy elvesszenek, az eszükbe se jut.
(Karel Čapek)

Biztos vagyok abban, hogy sem térbeli távolság, sem halál vagy távollét szét nem választhatja azokat, akiket egy lélek éltet, egy szeretet fűz össze.
(Szent Bernát)

Az igazi szeretet próbája egyedül az, hogy nem fél a másik ember szeretetétől, hogy elegendő benne a szelídség, a türelem és az alázat ahhoz, hogy elfogadja azt.
(Pilinszky János)

Valakit szeretni azt jelenti: egy mások számára láthatatlan csodát látni.
(François Mauriac)

Az emberek szeretetkapcsolatában minden tévedés és szenvedés onnan származik, hogy szüntelenül azt gondolják: a szeretnek valami köze van a birtokláshoz. A szeretet kizárólag lét.
(Hans Müller-Eckhard)

Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine.
(Fran Lebowitz)

Nincsenek megjegyzések: