hétfő, március 18, 2013

Världens bästa investerare

Urklipp från SvD:


Han är mannen som förvandlade ett lån på 6 000 kronor till en miljardförmögenhet på aktieplaceringar. Nu delar aktielegendaren, den 85-årige László Szombatfalvy, med sig av sina bästa råd.



FOTO: TOMAS ONEBORG
18 mars 2013 kl 19:31 , uppdaterad: 18 mars 2013 kl 19:42
I den breda allmänheten är det nog få som känner till László Szombatfalvy. Men bland veteraner i Stockholms finansvärld möter namnet stor respekt. Detta trots att László Szombatfalvy aldrig varit anställd på någon bank eller mäklarfirma, även om han har varit knuten till både tidningen Affärsvärlden och finanshuset Alfred Berg.
Det som gjort László Szombatfalvy smått legendarisk är hans förmåga att analysera och värdera aktier. Det som började med ett lån på 6 000 kronor i mitten av 60-talet har växt till en förmögenhet på cirka 1 miljard kronor, i dag huvudsakligen placerad i det börsnoterade fastighetsbolaget Castellum.
I boken ”Världens 99 bästa investerare” som kommer ut i dagarna av Magnus Angenfelt, före detta aktieanalytiker och medgrundare av hedgefonden Manticore, rankas László Szombatfalvy faktiskt som nummer tre, och som bäst i Sverige med en avkastning på över 30 procent per år under 46 år. En ganska hygglig prestation av någon som är helt självlärd.
Superlativerna skriver den anspråkslöse László Szombatfalvy själv dock inte under på.
– Det beror på hur man räknar. Börjar man i liten skala så blir det höga siffror, säger han.
Hur har han då lyckats? Efter att ha börjat med att studera börsen och intervjua personer på marknaden tog László Szombatfalvy fram en egen modell för att värdera aktier. Den bygger på mycket noggrann genomlysning av bolagen.
– Det går ut på att först göra en optimistisk respektive pessimistisk långtidsprognos om bolagens förväntade utdelningstillväxt. Ju större gapet mellan dessa värden är vid prognosperiodens slut, desto högre är aktiens risknivå och mitt avkastningskrav som placerare, förklarar László Szombatfalvy.
Att fokusera på utdelningar tycker han är naturligt.
– Utan utdelningstillväxt blir det ingen kurstillväxt, på sikt bör de följas åt, säger han.
Utifrån avkastningskravet som bör vara mellan 5 och 15 procent över den långa räntan kan ett motiverat värde på aktien räknas ut.
Hur gör man då prognoserna för företagen?
– Det är blod, svett och tårar. Man måste titta på bolaget, branschen och ledningen. Det går inte att sammanfatta i en formel. Det är hårt arbete och det finns inga genvägar, säger Szombatfalvy.
Själv tillbringade han snart ”all sin vakna tid” åt att analysera företag. 1971 sade han upp sig från ett jobb på svenska Shells ekonomiavdelning för att arbeta med placeringar på heltid.
De första aktieköpen på 1960-talet, i bland annat Upplandsbanken och Gränges, blev ingen succé,
– De gick sämre än index, säger László Szombatfalvy.
Men allteftersom kunskaperna steg gick det allt bättre.
– Jag försökte köpa undervärderade bolag med låg risk. Det var kravet. I början köpte jag aldrig något över halva värdet, säger László Szombatfalvy.
– Ett av de viktigaste nyckeltalen är bolagens avkastning på eget kapital, eftersom det visar bolagens teoretiska utdelnings- och tillväxtkapacitet. Viktigt är också att vara långsiktig.
Vad är lång sikt för dig?
– När aktien inte längre är köpvärd. Det är möjligt att jag sålde efter två månader, men då berodde det på att kursen stuckit iväg kraftigt eller något hänt som gjort att jag omvärderat bolaget. Men bedömningen var alltid långsiktig.
När kursen nått sitt mål sålde László Szombatfalvy.
– Ja, och de flesta sålde jag alldeles för tidigt. Men jag ville inte ha aktier jag ansåg vara övervärderade, inte ens på kort sikt.
Ett annat råd är att vara beredd på nedgång.
– En börskrasch kan komma när som helst. Därför avråder jag från att högbelåna aktieplaceringar. Då kan man förlora allt. Man ska aldrig förväxla det osannolika med det omöjliga, säger László Szombatfalvy.
1987 hade László Szombatfalvy fått ihop 250 miljoner kronor och sålde allt. Sedan dess har han bara placerat i enstaka aktier.
– Jag ville ha tid över till annat. Dessutom behövde familjens ekonomi inte förstärkas ytterligare.

Världens bästa investerare
Rankade efter långsiktig avkastning.
1 Jesse Livermore 55 procent per år i 37 år (1 dollar blev 11 022 315 US-dollar).
2 Rakesh Jhunjhunwala
78 procent per år i 26 år (1 dollar blev 10 517 862 US-dollar).
3 László Szombatfalvy
30 procent per år i 46 år (1 dollar blev 174 339 US-dollar).
4 Robert W. Wilson
30 procent per år i 37 år (1 dollar blev 16 809 US-dollar).
5 Shelby Davis
23 procent per år i 47 år (1 dollar blev 16 440 US-dollar).
Världens bästa publika investerare
(som förvaltat publika fonder)
1 George Soros
32 procent i 31 år (I dollar blev 5468 US-dollar).
2 Warren Buffett
20 procent i 47 år (I dollar blev 5266 US-dollar).
3 Walter J. Schloss
21 procent i 44 år (I dollar blev 3048 US-dollar).
4 James H. Simons
38 procent i 23 år (I dollar blev 1649 US-dollar).
5 Philip Carett
13 procent i 55 år (I dollar blev 1348 US-dollar).
Källa: Världens 99 bästa investerare

Nincsenek megjegyzések: