kedd, május 07, 2013

Urklipp från di.se

Börspsykologen tipsar: Undvik de vanligaste farorna


Det finns fem fällor på börsen som man måste lära sig undvika om man ska bli riktigt framgångsrik. Di. se har varit hos "börspsykologen".
Börsen styrs inte bara av rapporter och siffror. Det handlar också mycket om psykologi och genom att känna till de vanligaste farorna kan du lära dig undvika dem.
”Är man inte medveten om fällorna på börsen så kommer man gå in i dem gång på gång”, säger Roger Jansson, som är analytiker på Nordnet.
Tillsammans med Nordnets Sverige-vd Johan Tidestad höll han på Spara och placera-mässan i Älvsjö på fredagen ett seminarium om hur man lär sig undvika börsfällor. Jansson och Tidestad menar att det finns fem klassiska fällor.
1. Fallande kniven 
När en aktie faller mycket har vi människor, enligt Johan Tidestad, en tendens att se det som onormalt och går därför in och köper i tron att aktien snart kommer att vända upp igen. Men när en aktie väl ha börjat falla mycket så brukar den också fortsätta med det.
”Det här är ett väldigt vanligt fel som man inte tänker på och risken är stor att man kommer att göra det felet om igen om man inte tänker på det", säger Roger Jansson.
Det motsatta gäller också om en aktie har stigit ovanligt mycket på kort tid. Då tycker många att även det är onormalt och säljer av. Problemet är bara att en aktie som börjat stiga ofta tenderar att fortsätta med det under en längre tid och då är risken stor att man säljer för tidigt och går miste om den värdestegringen.
2. Förlustskräck 
Enligt de båda experterna har vi människor inget rationellt förhållande till förluster.
”Vi gör därför ofta felet att inte sälja när en aktie faller. Men förluster är en naturlig del av vardagen och vi måste därför acceptera dem”, säger Roger Jansson.
Det motsatta förhållandet gäller vinsthemtagningar.
”Vi tar hem små vinster och går därför miste om de stora vinsterna och då tjänar man inga pengar”, sa Johan Tidestad.   
3. Strutsen 
Ett mycket vanligt fel är att vi väljer att blunda för fakta.
”Man har en känsla av att affärerna har gått dåligt och därför låter man bli att logga in på kontot”, säger Johan Tidestad.
Två saker kännetecknar strutsbeteendet: Vi tar in den information som passar oss och vi letar efter saker som ger oss en känsla av harmoni.
4. Flockbeteendet
Människan har klarat sig genom århundraden tack vare att vi är ett flockdjur, och söker oss till varandra. Problemet är bara att den strategin inte är lika lyckosam på börsen.
”Vill man verkligen bli en duktig placerare måste man göra tvärtom mot alla andra. Men det är svårt, vi är programmerade att göra som alla andra”, säger Roger Jansson.
5. Hybris 
Hybris tenderar att drabba de flesta av oss när det har gått tillräckligt bra ett tag. Risken är bara att det leder till att man tar för stora risker och att pengarna snart är borta igen.
”På aktiemarknaden hjälper inte ett gott självförtroende, om man inte har en bra strategi samtidigt, säger Roger Jansson.

Nincsenek megjegyzések: